Νέο εξωκκλήσι «ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»

Το Σαββάτο 29 Ιουνίου τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού (Θυρανοίξια) καθώς και η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νέο εξωκκλήσι στη περιοχή «Στρόγγυλος», το οποίο ανέγειρε με δική του δαπάνη ο κ. Ραφαήλ Μελιγωνίτης.

Την ακολουθία τέλεσε ο σεβαστός πρωτοπρεσβύτερος Κομνηνός Βράνης ο οποίος ομίλησε επίκαιρα και συνεχάρη τους κτήτορες για την ανέγερση του εξωκλησιού. Παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί από όλα τα γειτονικά χωριά, όπου στο τέλος της Θ. Λειτουργίας μοιράσθηκε σε όλο το εκκλησίασμα το παραδοσιακό φαγητό «κισκέτς», προσφορά των κτητόρων.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πριν από αιώνες πειρατές λεηλάτησαν ένα γυναικείο μοναστήρι στη περιοχή της Μυτιλήνης. Τρείς καλογριές έχοντας μαζί τους και ένα μικρό κοριτσάκι κυνηγημένες από τους πειρατές κατέφθασαν στη περιοχή του χωριού μας, όπου η μία μοναχή κρύφτηκε στη περιοχή «Παναγίας Κρυφτής» στη Μελίντα Παλαιοχωρίου, η άλλη στη περιοχή «Παναγία Φανερωμένη» του γειτονικού χωριού Σταυρός, και η άλλη μαζί με το κοριτσάκι στη περιοχή «Παναγία Κρυφτή» Αμπελικού, όπου και μαρτύρησαν. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ονομασίες των τριών αυτών περιοχών είναι συγγενείς έννοιες. Μάλιστα στη περιοχή που κτίστηκε το νέο εξωκκλήσι, επάνω σε μεγάλο βράχο είναι σκαλισμένοι δύο χριστιανικοί τάφοι ένας κανονικού μεγέθους και ένας παιδικός, μία κολυμπήθρα, αρκετοί σταυροί με χρονολογίες και αλλά πολλά σχέδια χωρίς κάποιο σαφές νόημα. Υπάρχουν βέβαια και αλλά στοιχεία στην περιοχή που δηλώνουν την ύπαρξη στο παρελθόν παλαιοχριστιανικής εκκλησίας και ίσως από την τοπωνυμία «Παναγία Κρυφτή» να ήταν αφιερωμένη στη Παναγία.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, την τοποθεσία θα επισκεφτεί αρχαιολόγος όπου και θα αποφανθεί ειδικότερα για τα ευρήματα.

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish