ΠΑΣΧΑ 2010

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, της εορτής του Πάσχα γιορτάστηκε και φέτος σύμφωνα με την ιεροπρέπεια της εκκλησίας αλλά και την παράδοση του χωριού.

Ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι νοικοκυρές έφτιαξαν τα Λαζαράκια (παραδοσιακά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού). Την Κυριακή των Βαΐων ο ιερέας μοίρασε τα βάγια στην εκκλησία και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των ακολουθών της Μεγάλης εβδομάδας. Παλαιότερα οι νέοι του χωριού γύριζαν σε όλο το χωριό και έψαλαν τα κάλαντα των Βαΐων, κάτι το οποίο δεν διατηρείται πια.

Τη Κυριακή το βράδυ πριν την ακολουθία του Νυμφίου όλα τα φώτα του κεντρικού δρόμου και του αύλειου χώρου της εκκλησίας άλλαξαν σε σκούρο μωβ χρώμα, και εναρμονίστηκαν με το ύφος της Μεγάλης Εβδομάδας. Στην ακολουθία του Νυμφίου συμμετείχε σύσσωμο όλο το χωριό.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα οι νεολαία του χωριού όπως κάθε χρόνο στόλισε τον επιτάφιο. Τα λουλούδια προσέφερε δωρεάν όπως κάθε χρόνο το ανθοπωλείο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ (είναι της οικογενείας Χαραλάμπη Κρεκούκια και της χωριανής μας Ραφαέλας Ευσταθίου Παλαιολόγου). Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τους ευχαριστεί θερμά που τα τελευταία χρόνια μας προσφέρουν τα λουλούδια για τον στολισμό του επιταφίου, αλλά και της εικόνας του Αγίου Νικολάου στην εορτή του.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι οι γυναίκες έψαλαν με κατάνυξη το μοιρολόι της Παναγίας.

Το βράδυ τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου έψαλαν από τη μια πλευρά οι άνδρες και από την άλλη οι γυναίκες του χωριού. Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο του χωριού. Αξιοσημείωτο ότι φέτος στην ακολουθία του επιταφίου είχαν έρθει πολλοί χωριανοί μας από τη Μυτιλήνη αλλά και ξένος κόσμος.

Κατά την Ανάσταση, όπου διατηρείται εδώ και δεκαετίες το έθιμο να ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη» στην εξέδρα του πλάτανου της Εκκλησίας κάτι το οποίο έγινε και φέτος όπου είχε αρκετό κόσμο. Ιδιαίτερη χαρά είχαν τα παιδιά που ντύνονται παπαδάκια διότι φόρεσαν καινούργιες στολές, δώρο χωριανού μας. Ο ιερέας μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία μοίρασε κόκκινα αυγά σε όλο το εκκλησίασμα.

Την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης, γίνεται περιφορά της Ανάστασης σε όλο το Χωριό, ο κόσμος όμως ήταν πολύ λιγότερος από πέρυσι. Μετά όλοι με χαρά γιόρτασαν οικογενειακά στο πασχαλινό τραπέζι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish