Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η πρωτομαγιά στο χωριό μας γιορτάστηκε στο δάσος και συγκεκριμένα στο εξωκκλήσι της Παναγιούδας. Την εορτή είχε οργανώσει η πάρεδρος του τοπικού συμβουλίου, κ. Ξανθούλα Βαλάκου.

Το πρωί έγινε Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Βασιλείου ένα έθιμο που διατηρείται από το 1950 και τούτο συμβαίνει διότι την πρωτοχρονιά που εορτάζει ο Άγιος Βασίλειος λειτουργούμε στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου.

Το μεσημέρι αφού μαζεύτηκε όλος ο κόσμος στο εξωκκλήσι της Παναγιούδας το οποίο βρίσκεται σε μαγευτική τοποθεσία μέσα στο δάσος και δίπλα από το ποτάμι του χωριού, πρώτα έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός, από τους ιερείς που παραβρέθηκαν στη γιορτή, και συγκεκριμένα τον Αιδ. Νικόλαο Παπαγεωργίου Αρχ. Επίτροπο Αγιάσου, τον Αιδ. Γρηγόριο Πολύμο από τη Μυτιλήνη, και τον ιερέα της ενορίας μας. Μετά τον Αγιασμό, το λόγο πήρε η πάρεδρος του χωριού κ. Ξανθούλα Βαλάκου, η οποία ευχαρίστησε το Δήμο Πλωμαρίου για τη προσφορά των φαγητών, καθώς και την εθελοντική ομάδα «ΑΜΠΕΛΟΣ» που τα μέλη της βοήθησαν με προσωπική εργασία για να γίνει η εορτή. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε το μέλος της ομάδας κ. Αντώνιο Λάσκαρη που επί μέρες εργάσθηκε για την καθαριότητα και διαμόρφωση του χώρου, και όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση υπήρχε και ζωντανή μουσική ορχήστρα.

Εκτός από τους χωριανούς μας είχε έρθει αρκετός κόσμος από τη Μυτιλήνη , ένα λεωφορείο από την ενορία του Κάτω Χάλικα, αρκετοί από την Αγιάσο, και περισσότεροι από το Πλωμάρι. Στο τέλος της εκδήλωσης οι επισκέπτες από την ενορία του Κάτω Χάλικα κατέβηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οπού μαζί με ακόμη ένα λεωφορείο από τη Μυτιλήνη, της Περιηγητικής Λέσχης Λέσβου, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της εκκλησίας κάθισαν για καφέ όλοι μαζί στην αίθουσα της εκκλησίας.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish