ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙΚΟ

Σαββάτο 1 Δεκεμβρίου 2012 μια ημέρα που θα χαραχθεί στη μνήμη όλων των κατοίκων του Αμπελικού.

Να κηρυχτεί άμεσα το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν οι κάτοικοι του Αμπελικού. Αν δεν παρθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα στην επόμενη θεομηνία θα κινδυνέψει να εξαφανισθεί ολόκληρο το χωριό από το χάρτη.

Το χωριό άλλαξε εικόνα, οι καταστροφές αμέτρητες, οικίες παραχωμένες από λάσπη και ογκώδες πέτρες, ζώα εξαφανίστηκαν, δρόμοι ,δέντρα, κήποι, κτήματα, μηχανήματα χάθηκαν. Το κεντρικό ποτάμι από 5 μέτρα πλάτος που είχε έφθασε σε σημεία να φτάνει τα πενήντα μέτρα πλάτος, το νερό ήταν τόσο πολύ και ορμητικό με αποτέλεσμα να ανοίξει χαντάκια 10 μέτρων βάθους. Ο δρόμος της εκκλησίας παραμένει κλειστός λόγω ενός τεράστιου βουνού από χιλιάδες κυβικά μπάζα, το αγροτικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο, η εκκλησία γεμάτη από λάσπες, πράγμα που ανάγκασε τους πιστούς να λειτουργηθούν σήμερα σε ένα παρεκκλήσι.

Αμέσως μετά τη Θεία λειτουργία οι κάτοικοι του χωριού, μόνοι τους και ενωμένοι σαν μια οικογένεια, αγωνίζονται χωρίς καμία βοήθεια από τη πολιτεία, η οποία είναι παντελώς ανύπαρκτη. Ως το απόγευμα στις 5.μ.μ δεν πάτησε κανένας υπεύθυνος από τη πολιτεία στο χωριό, η απάντηση στα τηλεφωνήματα «δεν έχουμε πετρέλαιο» ή «έχουμε 74 χωριά στην ευθύνη μας» αυτές είναι οι δικαιολογίες.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι ο σταυρός που βρίσκεται στο κηπάριο της εκκλησίας, παρόλο που το ποτάμι πέρασε από πάνω, έμεινε ακλόνητος και αμετάβλητος αν και το μισό θεμέλιο εξαφανίστηκε ο Σταυρός έμεινε όρθιος, προσέξτε ως εκ θαύματος ένα λάστιχο άρδευσης μπλέχτηκε στη βάση του σταυρού (βλέπε φωτογραφία) και τον συγκρατεί για να μην πέσει, αν κοπεί το λάστιχο ο σταυρός θα πέσει.

Οι κάτοικοι του χωριού μέσα από λαϊκή γενική συνέλευση ζητούν από την πολιτεία:

1. Να κηρυχτεί άμεσα το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2. Να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι ζημιές και να αποκατασταθούν άμεσα.

3. Να γίνουν άμεσα τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα (φρεάτια, τοιχία αντιστήριξης), διότι στην επόμενη θεομηνία θα κινδυνέψει να εξαφανισθεί ολόκληρο το χωριό.

4. Για όλα τα απαιτούμενα έργα να δοθεί συγκεκριμένο χρηματικό ποσό από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ίδωμεν.

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish