Άσκηση ετοιμότητας πυρόσβεσης εθελοντών από την “ΑΜΠΕΛΟ”

askisi etoimotitas pyrosvesis ethelonton apo tin ampelo

Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαΐου, επ' ευκαιρία της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, από την εθελοντική ομάδα ''ΑΜΠΕΛΟΣ” και τα σωματεία εθελοντών πυροσβεστών Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.

Αρχικά έγινε ενημέρωση προς τα νέα μέλη της εθελοντικής ομάδας ''ΑΜΠΕΛΟΣ'' για τον χειρισμό του πυροσβεστικού εξοπλισμού, για τη πρόληψη και για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Στην άσκηση έλαβαν μέρος 23 εθελοντές.

Η άσκηση ετοιμότητας ξεκίνησε από τηλεφωνική ειδοποίηση ατόμου, για πυρκαγιά βόρεια του δάσους Αμπελικού, στη χαράδρα της Παναγιούδας. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του δυνατού νότιου ανέμου και του ανάγλυφου του εδάφους. Η ταχύτατη εξέλιξής της, με πορεία προς τον οικισμό του Αμπελικού, απαιτούσε την άμεση επέμβαση όλων των δυνάμεων.

Η “ΑΜΠΕΛΟΣ” αφού ενημέρωσε τη πυροσβεστική υπηρεσία, κατόπιν εντολής αυτής μετέβη στο συμβάν άμεσα με δύο οχήματα, όπου και ενημέρωσαν το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας για το μέγεθος της φωτιάς, την ένταση, το ανάγλυφο του εδάφους στο δάσος και την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων, με περισσότερα οχήματα και έμψυχο δυναμικό.

Μετά την άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με επάρκεια νερού ώστε να μην επιτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς, στο συμβάν έφτασαν οι εθελοντικές ομάδες της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου.

Κατά την άσκηση, λόγω της έντασης του ανέμου με πορεία στον οικισμό έγινε εκκένωση του οικισμού από τον πληθυσμό και μεταφορά του προς το γήπεδο, καθώς και άμεση εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης από τις δεξαμενές πυρασφάλειας του οικισμού, σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο πυρόσβεσης της εθελοντικής ομάδας “ΑΜΠΕΛΟΣ”.
Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν αληθινό περιστατικό, όμως ευτυχώς ήταν σενάριο της κοινής άσκησης ετοιμότητας των τριών αδελφών σωματείων που εξελίχθηκε με επιτυχία.
Από την άσκηση αποκομίσθηκαν αναφορές, ελλείψεις στον εξοπλισμό της εθελοντικής ομάδας ''ΑΜΠΕΛΟΣ'' και καταγράφηκαν σημεία περαιτέρω βελτίωσης, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση της ομάδας των εθελοντών, αλλά και του τρόπου συνεργασίας αυτών μεταξύ τους.
Τέλος η “ΑΜΠΕΛΟΣ” ευχαριστεί εγκάρδια τα εθελοντικά σωματεία Μυτιλήνης και Πλωμαρίου για τη βοήθειά τους και τη συνεργασία, καθώς και όλους τους εθελοντές που πήραν μέρος στην φετινή άσκηση.

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish