Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2011 ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙΚΟ

 

Η της Αναστάσεως του Κυρίου εορτή, γιορτάστηκε σύμφωνα με την ιεροπρέπεια της εκκλησίας αλλά και την παράδοση του χωριού μας.

Ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές έφτιαξαν τα λαζαράκια (παραδοσιακά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού).

Την Κυριακή των Βαΐων o ιερέας μοίρασε τα βάγια στην εκκλησία και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας. Παλαιότερα οι νέοι του χωριού γύριζαν σε όλο το χωριό και έψαλαν τα κάλαντα των Βαΐων, κάτι το οποίο δεν διατηρείται πια. Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, πριν την ακολουθία του Νυμφίου, τα φώτα του δρόμου που οδηγεί στο ναό, καθώς και του αύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου, άλλαξαν σε σκούρο μωβ χρώμα, για να εναρμονιστούν με το ύφος της Μεγάλης εβδομάδας. Στην ακολουθία του Νυμφίου συμμετείχε σύσσωμο όλο το χωριό.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα η νεολαία του χωριού, όπως κάθε χρόνο, στόλισε τον επιτάφιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι οι γυναίκες έψαλαν με κατάνυξη το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βραδύ, τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου έψαλαν από τη μια πλευρά οι άνδρες και από την άλλη οι γυναίκες. Ακολούθησε η περιφορά του επιταφίου στο κέντρο του χωριού. Αξιοσημείωτο ότι φέτος στην ακολουθία του επιταφίου είχαν έρθει πολλοί χωριανοί μας από τη Μυτιλήνη αλλά και ξένος κόσμος

Κατά την Ανάσταση, διατηρείται εδώ και δεκαετίες το έθιμο να ψάλετε το «Χριστός Ανέστη» στην εξέδρα του πλατάνου της Εκκλησίας, κάτι το οποίο έγινε και φέτος, που είχε αρκετό κόσμο. Ο ιερέας μετά την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία μοίρασε τα κόκκινα αυγά σε όλο το εκκλησίασμα που είχε παραμείνει στην θεία Λειτουργία (περίπου 50 χωριανοί μας).

Την Κυριακή του Πάσχα όπου γίνεται ο «Εσπερινός της Αγάπης» έγινε περιφορά της Ανάστασης σε όλο το Χωριό, ο κόσμος ήταν περίπου όπως και πέρυσι. Μετά όλοι γιόρτασαν με χαρά στα σπίτια τους, οικογενειακά το πασχαλινό τραπέζι.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά το ανθοπωλείο «Παλαιολόγου» που τα τελευταία χρόνια μας δίνει τα λουλούδια για τον στολισμό του Επιταφίου αλλά και της εικόνος του Αγίου Νικολάου στην εορτή του δωρεάν.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish