Στο μουσείο η μηχανή του παλαιού ελαιοτριβείου

H τελευταία πετρελαιομηχανή που κινούσε όλο το ελαιοτριβείο, ιδιοκτησίας του κ. Ξενοφώντος Βαλάκου, παραδόθηκε στο λαογραφικό μουσείο Αμπελικού.

Το ελαιοτριβείο βρισκόταν στο κέντρο του Αμπελικού και δούλεψε με τη συγκεκριμένη μηχανή πετρελαίου ως το 1965 οπότε και αντικαταστάθηκε με την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος με μηχανή ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για μια γερμανική μηχανή μάρκας MAGDEBURG Maschinenfabrik buckau r. Wolf και η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο κ. Ξενοφών Βαλάκος δώρισε τη μηχανή στο λαογραφικό μουσείο εις μνήμη της συζύγου του Μαρίας, πιστεύοντας ότι με την κίνηση αυτή συμβάλει στην ιστορία και την παράδοση του χωριού. Έτσι διασώζεται η παράδοση του παλιού ελαιοτριβείου του Αμπελικού, το οποίο έχει ιστορία από τον 18ο αιώνα. Μάλιστα το ελαιοτριβείο αναφέρεται και σε έγγραφο της Μητροπόλεως Μυτιλήνης με χρονολογία του 1779, όπου τότε ανήκε στην εκκλησία του χωριού. Τότε ο παλαιός ελαιόμυλος ήταν με τραπέτο με μυλόπετρες και περιστρεφόταν με τη δύναμη των ανθρώπων και αργότερα με τη δύναμε των ζώων.

Εκ μέρους του μουσείου εκφράζονται οι πιο θερμές ευχαριστίες!

ambelos logo

Εορτολόγιο

Μετάφραση - Translate

Greek English French German Italian Russian Spanish Turkish